One-day Game Audio symposium in Helsinki

Are you interested in sound? Aalto University Media Factory and the Finnish Game Audio Network are organizing a tightly packed one-day Game Audio symposium in Helsinki, Friday May 20th 2011. The event offers a full day of program relating to interactive audio, with industry and research talks, panels and demonstrations. In addition to Finnish talent, the event features several acclaimed international speakers. Invited guest speakers include composer and sound designer Paul Weir (owner of Earcom, UK), who is currently working on the new Thief title for Eidos Montreal, sound designer and recordist Max Lachmann (Sound designer/sound recordist at Avalanche Studios and owner of Pole Position Production, SWE) and senior sound designer Barney Pratt (Senior sound designer at Supermassive and owner of Surefoot Sound, UK). Attending is free of charge. Limited number of seats availabe. The game industry has been the fastest growing sector of culture production in Finland with an estimated capacity to employ 150-200 new persons annually and the turnover of the Finnish games sector is about to pass the EUR 100 million mark. Finnish made games have fared extremely well on the market, with recent success such as Angry Birds and Alan Wake. A few weeks ago the European Games Developer Federation (EGDF) announced it is moving its headquarters from Sweden to Finland. Where: Media Center Lume, Hämeentie 135 C, Helsinki When: Friday 20th May 2011 How: Visit blogs.aalto.fi/agar/ and sign up – – – – – – Oletko kiinnostunut äänestä? Toukokuun 20. päivä 2011 järjestetään Helsingissä peliääneen erikoistuva tapahtuma. ‘Game Audio Symposium’ -tapahtuman takana on Aalto yliopiston Media Factory ja Finnish Game Audio Network. Tilaisuudessa kuullaan vuorovaikutteista ääntä käsitteleviä puheenvuoroja, paneelikeskusteluja ja demonstraatioita pelinkehittäjiltä ja alan tutkijoilta. Kotimaisten puheenvuorojen ohella tapahtuman on kutsuttu joukko maineikkaita ulkomaalaisia äänialan osaajia kertomaan alan kansainvälisistä tuulista. Puhujina kuullaan mm. äänisuunnittelun monitaituri Paul Weir (Earcom, UK), joka parhaillaan työstää ääntä tunnetun Thief-pelisarjan neljänteen julkaisuun. Esiintyjien joukossa on ovat myös Max Lachmann (Avalanche Studios, Pole Position Productions, SWE) ja Barney Pratt (Supermassive, Surefoot Sound, UK). Osallistuminen tapahtumaan on maksutonta. Paikkoja rajoitetusti. Pelit ovat Suomessa nopeiten kasvava kulttuurituotannon ala, likimain 100 miljoonan euron liikevaihdolla. Pelien tekeminen työllistää tällä hetkellä toista tuhatta ihmistä Suomessa ja on arvioitu, että alalta löytyisi töitä noin 150-200 uudelle ihmiselle vuosittain. Suomalaiset pelit ovat menestyneet erinomaisesti kansainvälisillä markkinoilla (esim. Angry Birds, Alan Wake). Muutama viikko sitten Euroopan tietokonepelikehittäjien edunvalvontajärjestö EGDF ilmoitti siirtävänsä toimistonsa Ruotsista Suomeen. Missä: Media Center Lume, Hämeentie 135 C, Helsinki Koska: Perjantai 20. toukokuuta 2011 Miten: Ilmoittaudu tapahtumaan osoitteeseen blogs.aalto.fi/agar/ Invitation .pdf